V stanovanjih se pogosto pojavijo opravila, ki jih enostavno ne želimo početi in z njimi odlašamo v nedogled, četudi vemo, da to nikakor ni dobro. Eno izmed takšnih opravil je pregled odtokov in posledično tudi čiščenje odtokov, v kolikor je to potrebno. Vsa druga opravila postorimo prej kot to. Popravimo vrata, očistimo dimnik, globinsko posesamo svojo posteljo in kavč, medtem ko pregled odtokov in njihovo čiščenje nikoli nista na tem seznamu.

Morda zato, ker je to precej neprijetno opravilo, ampak še vedno zelo pomembno za vzdrževanje dobre higijene stanovanja. Resničen problem nastane, ko pride do zamašitve odtoka, šele takrat se lotimo iskanja rešitev, ampak če bi pregled odtokov opravljali redno, do tega sploh ne bi prihajalo. Zamašitev odtoka je namreč popolnoma zadnja faza, faza v kateri se je umazanija nabrala do te mere, da pretok vode sploh ni več mogoč. Nato si moramo pomagati s pripomočki, mnogi posežejo tudi po močnih kemičnih preparatih, s pomočjo katerih ponovno vzpostavijo pretok.

Kljub temu, da so te rešitve pogosto zelo učinkovite pa niso dobre za naše zdrave kot tudi ne za okolje. Veliko bolje bi bilo, če bi posegli po naravnejših preparatih, ti pa se žal pogosto ne izkažejo za pretirano učinkovite. Strokovnjaki in strokovnjakinje tako svetujejo, da za svoje odtoke poskrbimo tako, da pravočasno opravimo pregled odtokov. Pri tem nam lahko pomaga profesionalec, lahko pa cevi poskusimo razstaviti tudi sami. Jaz sem se takšnega početja začela posluževati pred kakšnih letom in priznati moram, da še nikoli nisem bila tako pomirjena in zadovoljna. Od takrat se v stanovanju nikoli več nismo soočili z zamašitvijo in slabimi vonjavami, kar me zelo veseli.

Pomembno je pravočasno opraviti pregled odtokov

Ko enkrat pride do zamašitve, je proces reševanja problema bistveno daljši, pogosto pa zanj zapravimo tudi večje količine denarja. V najslabšem primeru lahko celo poškodujemo cevi. Zato jaz prisegam na preventivo bolj kot kurativo in vam svetujem popolnoma enako. Opravite pregled odtokov pravočasno!