Če želite svoj poletni dopust ob morju popestriti s kakšno plovbo, potem boste za to potrebovali čoln. V primeru, da je ta daljši od 7m in močnejši od 7,35 kW, boste potrebovali izpit za čoln, ki je mednarodno veljaven.

Ob tem ne spreglejte dejstva, da je izpit za čoln obvezen ne glede na to, ali ste lastnik čolna ali pa ga zgolj najamete. Z njim dokažete, da ste sposobni samostojnega upravljanja čolna in da ste seznanjeni z vsemi pomorskimi predpisi, orientacijo, ukrepanjem v primeru nesreče in drugimi pomembnimi veščinami.

Pogoji za opravljanje izpita za čolna

Podobno kot za izpit za avto, je tudi v primeru opravljanja izpita za čoln potrebno zadovoljiti določenim pogojem. Najpomembnejši je ta, da se na izpit za čoln lahko prijavijo kandidati, ki so dopolnili vsaj 16 let. Torej, mladostniki mlajši od 16 let s čolnom ne smejo samostojno upravljati.

Vsakdo, ki želi upravljati s čolnom, ne sme imeti nobenih posebnih zdravstvenih težav. Zato morate pred opravljanjem predložiti ustrezno zdravniško potrdilo. Če imate že opravljen izpit za avto, potem posebnega zdravniškega potrdila ne potrebujete in se smatra, da ste zdravstveno sposobni in imate opravljeno prvo pomoč.

Potek izpita za čoln

Za opravljanje izpita za čoln se je potrebno najprej prijaviti. To lahko storite osebno ali po pošti, in sicer na Upravi Republike Slovenije za pomorstvo. Po prijavi na izpit za čoln, dobite rok za opravljanje izpita, lahko pa si ga določite tudi sami znotraj razpisanih terminov.

Potem, ko se uspešno prijavite in uredite vse formalnosti, se morate na izpit za čoln dobro pripraviti. Ta poteka pred 3-člansko izpitno komisijo in je sestavljen iz teoretičnega in ustnega dela izpita. Opravljate ga lahko na Upravi RS za pomorstvo, Ministrstvu za infrastrukturo v Ljubljani ali pa na Agenciji za železniški promet v Mariboru.